1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kişi başına prim üretimini 4'e katlamalıyız

Kişi başına prim üretimini 4'e katlamalıyız

Türkiye'de kişi başına yıllık sigorta primi üretiminin 156 dolar olduğunu söyleyen Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, dünya ortalamasını yakalayabilmemiz için bunun 4 katına yükselmesi gerektiğini söyledi

Kişi başına prim üretimini 4'e katlamalıyız

Türkiye'de kişi başına yıllık sigorta primi üretiminin 156 dolar olduğunu söyleyen Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, dünya ortalamasını yakalayabilmemiz için bunun 4 katına yükselmesi gerektiğini söyledi

Genç, Bloomberg HT'nin düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen "Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)" panelinde sigorta sektörüne ilişkin  bilgiler verdi.

Sigortacılığın dayanışma havuzu niteliğinde olduğunu aktaran Genç, dünya sigortacılığıyla Türkiye sigorta sektörünü karşılaştırdı.

Genç şu bilgileri verdi:

“Dünyada 2016 yılında 4,7 trilyon dolarlık prim üretilmiştir sigorta sektöründe. 2,1 milyarı hayat dışı , 2,6 milyar doları da hayat sigortaları. Dünya prim üretiminde en büyük pay yüzde 29’la ABD’de. Onun en yakın takipçisi yüzde 10’la Japonya ve Çin. Türkiye’nin dünya prim üretimindeki payı yüzde 0,28 seviyesinde. Yani gayri safi yurt içi hasılaya göre baktığımızda yüzde 1’ler olması gerekiyor ama sigorta primi açısından düşük bir yerde. Hayat dışı sigortacılıkta payımız yüzde yarım. Burada mesela kişi başına yıllık sigorta primi İsviçre’de 6 bin 900 dolar, Japonya’da 3 bin 700 dolar, Almanya’da 2 bin 500 dolar, bizde 156 dolar, Yunanistan’da 398 dolar, Meksika’da 189 dolar…Dünya ortalaması 638 dolar. Dolayısıyla gene aynı şekilde primin gayri safi hasılaya oranı bakımından da Hollanda ve İngiltere’de yüzde 10, ABD’de yüzde 7, bizde yüzde 1,6 seviyesinde. Bu rakamlar bize gösteriyor ki bizim gidecek çok yolumuz var. Prim üretimini 4’e katlamalıyız ki dünya ortalamasını yakalayabilelim.”

“Aracınızı hemen kenara çekin”

Okulların açılmasıyla trafik kazaları için tutulan kaza tespit tutanağı konusunun trafik sağlığı için önem kazandığına işaret eden Genç, “Sürücülerimize hatırlatmak isterim ki kazanın ardından hızlıca kazanın oluş şeklini anlatan fotoğrafları çekiniz ve hemen ardından araçlarınızı kenara çekerek kaza tespit tutanaklarını doldurunuz. Böylece trafiğin akışını da aksatmamış olursunuz.” diye konuştu.

Sürücülerin kazayla ilgili aynı fikirde olması gerekmediğini anlatan Genç, “Tutanaklarda herkes kendi açısından anlatıyor kazayı. Sonra Sigorta Bilgi Merkezi’nde bu kazalar için önce sigorta şirketleri görüş veriyor, anlaşma olmazsa da üç kişilik bir heyet var, onlar karar veriyor kusurun kimde olduğuna ilişkin. Dolayısıyla tutanaklarda çok yazan haklı sayılmıyor. Malumunuz okullar da açıldı. O nedenle lütfen trafiği kilitlemeyin.” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler