BDDK’nın yaptığı yeni düzenleme ile birlikte, uzun vadeli kredi sınıfına giren konut kredisi ile satın alacağınız gayrimenkulün sadece %25'ini peşin ödeyerek konut kredisi almanız mümkün olabiliyor. Konut kredisi çekme şartları bankadan bankaya değişiklik gösterse de temel alınan kriter; kredi notunuz ve geliriniz oluyor. Bu durumda konut kredisi alma şartları nelerdir? En fazla ne kadar konut kredisi kullanabilirsiniz? İşte detaylar....
Konut kredisinin şartları nelerdir?
Konut kredisi alınırken öncelikler kredi notunuzun en az 1100 olması gereklidir.
Çok fazla borcunuzun olması, önceden aldığınız kredilerin batık görünmesi, karşılıksız çekinizin olması ve kredi kartı borcunuzun düzensiz ödenmesi kredi notunuzu düşüren etkenler oluyor.
Hane halkının toplam gelirinin rutin harcamalar düşüldükten sonra kredi borcunu ödemeye yeterli olması gerekiyor.
Konut kredisi alacak kişinin 18 ile 70 yaş arasında olması isteniyor.
Konut kredisi almak için başvurduğunuz bankanın yeminli eksperi satın alacağınız gayrimenkul ile ilgili binanın kalitesi, ısınma durumu ve dış görünüşü ayrıca tapuya giderek iskanlı veya hisseli olup olmaması gibi özellikleri araştırarak bir ekspertiz raporu hazırlar. Bu rapora göre de gayrimenkulün gerçek değeri ortaya çıkar. Bankalar konut kredisi verirken genelde kendi hazırladıkları bu eksper raporu üzerinden kredi verirler. Yani satın almak için ödeyeceğiniz bedel ile eksper raporu arasında çok fark varsa eksper raporu kabul ediliyor.