1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Manpower COVID-19 anketinde çarpıcı sonuçlar

Manpower COVID-19 anketinde çarpıcı sonuçlar

ManpowerGroup: Türk işverenlerin yaklaşık yarısı COVID-19 öncesi normal iş akışına 6 ila 12 ay arasında dönebileceklerini düşünüyor

Manpower COVID-19 anketinde çarpıcı sonuçlar

ManpowerGroup tarafından yapılan “COVID-19 İş Dünyasını Nasıl Etkiledi Anketi” Türk işverenlerin COVID-19'un şirketleri üzerindeki  etkisine dair görüşlerini ortaya koyuyor.

Türk işverenlerin yaklaşık  yarısı (yüzde 47) salgın sonrasında iş normallerine dönüşün 6 ila 12  aylık bir süre alacağı görüşünü paylaşırken, işverenler  gündemlerindeki önceliklerin maliyet optimizasyonu, iş modeli  değerlendirmesi ve adaptasyon, yetenek geliştirme ve yetenek kazanımı  ve yeni segmentlere odaklanma olduğunu ifade ediyor.

Dünyanın önde gelen küresel işgücü çözümleri şirketi ManpowerGroup, “Güneydoğu Avrupa'da COVID-19 İş Dünyasını Nasıl Etkiledi Anketi”nin sonuçlarını yayınladı. Türkiye'den 158  işverenin de dahil olduğu, yönetici pozisyonlarından 1.100'ün üzerinde  katılımcıyla gerçekleşen anket, iş liderlerinin zorlu koşullar altında  işlerinin geleceğine dair beklentilerini ve önceliklerini ortaya  koyuyor.

Anketten elde edilen önemli bulgular şöyle sıralanıyor:

•Türk işverenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 47), salgın sonrası iş  normallere dönüşün 6 ila 12 aylık bir süre alacağını öngörüyor. 

•Türkiye'deki çoğu şirket COVID-19 salgınının etkileri karşısında  teknolojik, dijital dönüşüm ve diğer yatırım harcamalarında gecikme  olacağı öngörüsüyle çalışan sayısını korumaya (yüzde 55,8) ve harcama  kontrolü önlemlerine (yüzde 23,4) başvurmayı düşünüyor.

•Şirketlerin COVID-19 salgınının doğrudan etkilerine ilişkin  önceliğinin çalışan sayısını kısıtlamak (yüzde 41) ve yeni işe  alımları durdurmak (yüzde 35) olduğu görülüyor. 

•Şirketlerin COVID-19 salgınından sonraki dönemle rekabet  güçlerini korumak için atacağı adımlar arasında maliyet optimizasyonu,  iş modeli değerlendirmesi ve adaptasyon, yetenek geliştirme ve yetenek  kazanımı, maliyetleri hükümet politikalarıyla uyumlu hale getirme ve  yeni segmentlere odaklanma yer alıyor.

•COVID-19 salgını sırasında Türk şirketlerinin temel kaygısının,  insana değer vermenin öncelikli olduğu noktada iletişim, iş güvenliği,  liderlik yetkinliği ve şirket politikalarına uyum olduğu görülüyor.

•Ankete katılan tüm ülkeler genelinde salgının etkileri  konusundaki yaygın kanıların ekonomik daralma, gelir kaybı, tüketici  davranışlarındaki değişim, azalan finansal likidite, azalan alım gücü,  müşteri risklerini üstlenme, dijital platformlara olan ilginin  artmasıyla fiziksel ticaret etkinliklerinin azalması, istihdam,  ihracat ve vergilere yönelik politika kısıtlamaları ile lojistik  kısıtlamaları nedeniyle azalan siparişler olduğu görülüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler