OECD, COVID-19 nedeniyle eğitim sistemlerinde yaşanan tahribatın ekonomilere uzun vadeli etkilerinin olacağını, yetkinliklerde yaşanan kayıpların ülkelerin gelecek GSYH’lerinden yüzde 1,5’lik payı eritebileceğini söylüyor.
Dünya gazetesinden Hilal Sarı'nın haberine göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre, pandemi nedeniyle dünya genelinde eğitim sistemlerinde yaşanan yetkinlik kaybı, yüzyılın geri kalanında ekonomilerin GSYH potansiyelini 1,5 puan düşürecek.
Örgütün “COVID-19’un Eğitime Etkileri” raporunda, bu etkinin gelecek 80 yılda ortalama bir ülkenin bugünkü GSYH’sinin yüzde 69’u kadar bir kayıp yaşanacağı anlamına geldiği belirtildi. Önceki gün yayımlanan raporda, COVID-19 önlemleri nedeniyle OECD genelinde öğrencilerin 7 ila 23 hafta yüz yüze eğitimden yoksun kaldığı vurgulanarak, bunun sadece ABD ekonomisinden uzun vadede 15,3 trilyon doları silebileceği öngörülüyor. Eğitimdeki kesintilerin bir sonraki öğretim yılına yayılması durumunda ise bu faturanın daha da ağırlaşabileceği belirtiliyor. Değişim programlarının sekteye uğramasının ise inovasyon ortamını olumsuz etkilemesi öngörülüyor.
Rapora göre sınıfların kalabalık olmadığı ülkelerde ise direnç daha yüksek olacak.