Bloomberg HT’ye konuk olan UEA Başkanı Fatih Birol, Glasgow iklim zirvesinden çıkması beklenen kararları ve küresel enerji piyasalarındaki görünümü değerlendirdi.
Birol, dünya genelinde yaşanan enerji krizinin temiz enerji kullanımıyla ilgisi olmadığını söylediği konuşmasında, enerjide bir ülkeye bağlı olmanın doğru olmadığını ve kaynakları çeşitlendirmek gerektiğini söyledi.
Petrol fiyatları hakkında öngörülerini paylaşan Birol, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin vanaları açıp gaz verirse fiyatlar düşer. Gelecek yılın 2. yarısından itibaren petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı olabilir.” dedi. Gaz fiyatlarının yükselmesinin nükleer enerjiyi ön plana çıkardığını belirten Birol, nükleer enerjinin arz güvenliği açısından doğru bir seçenek olduğunu söyledi.
"Hindistan'ın güneş enerjisinde atacağı adımlar önemli"
Birol değerlendirmesinde, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) dünya liderlerinin iklim krizine ilişkin aldığı kararlara da değindi. İklim zirvesine ciddi bir katılım olduğunu vurgulayan Birol, konferansta “Dünya enerjisinin geleceğinin temiz enerjiye kaydığı mesajı verildi.” dedi.
Glasgow'da Çin’in yurt dışı kömür finansmanı yapmayacağını taahhüt etmesinin önemine dikkat çeken Birol, Çin ve ABD'nin iklim konusunda ortak taahhüde girmelerinin kritik olduğunu, Hindistan'ın ise güneş enerjisi konusunda atacağı adımların tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi.