1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigorta sahtekarlıklarına karşı askeri istihbarat önerisi

Sigorta sahtekarlıklarına karşı askeri istihbarat önerisi

Sigortacılık teknoloji firması InsurTech sigorta şirketlerine, sigorta sahtekarlıklara karşı askeri istihbarat teknikleri öneriyor

Sigorta sahtekarlıklarına karşı askeri istihbarat önerisi

Sigorta dolandırıcılığı birçok şirket için büyük bir sorun olmaya devam ediyor, milyonlarca dolarlık zarara yol açıyor ve şirketlerin karlarını düşürüyor. Bir InsurTech (sigortacılık teknolojileri) firması sigortacılarına bu sorunun çözümü için askeri düzey istihbarat tekniklerini kullanmayı öneriyor.

intelligentinsurer'da yer alan habere göre, InsurTech firması Click-Ins kurucu ortağı Eugene Greenberg, amaçlarının muhtemel hileli hasar ödemelerini önceden tespit edip bunların araştırılması için harcanacak zaman ve emeğin önüne geçip şirketlere  daha fazla kazanç sağlamak olduğunu ifade ediyor.

Click-Ins 3 Ekimde Londra’da yapılacak olan yıllık InsurTech istihbarat toplantısına katılacak olan 20 civarındaki yükselen yeni firmadan bir tanesi.

Avrupa Sigorta Birliği'nin hazırladığı istatistiklere göre Avrupa ölçeğinde tespit edilen veya edilemeyen hileli hasar talepleri tüm zararların yüzde 10’unu oluşturuyor. ABD’de ise sigorta dolandırıcılığı önleme  ortak yönetimi her yıl sigortacıların hileli zararlar karşısındaki kaybını 80 milyar dolar olarak hesaplıyor.

Eugene Greenberg’e göre asıl mesele sigorta şirketlerinin bu durumla baş etmek için yeterince çaba harcayıp harcamadıkları değil bunun için yeterliliğe sahip olup olmadıkları.

Sigortacılık çok eski ve olgunlaşmış bir endüstri fakat kullandıkları eski temel sistemler birbirleriyle etkili iletişim kuramıyor. Analizcilere göre sigortacıların yıllar içerisindeki biriktirdikleri verilerin  yüzde 80’i yapılandırılmamış durumda ve ellerindeki tonlarca tonlarca veriden çok azı gerçekten işe yarar bilgi barındırıyor. Buna ilaveten sigortacıların kullandıkları geleneksel poliçe merkezli yaklaşım sigorta dolandırıcılığı ile baş etmelerini zorlaştırıyor.
“Bununla birlikte sigorta endüstrisi sorunun ne kadar bük olduğunu anladı ve her geçen gün birçok taşıyıcı güçlerini bizim gibi şirketlerle birleştiriyorlar” ifadesini kullanıyor Eugene Greenberg.

Click-Ins sigorta şirketlerine sunduğu hizmette sigorta dolandırıcılığını satış sırasında veya hasar talebinde bulunurken tespit edebilmek için askeri istihbarat tekniklerini kullanan bütünsel bir yaklaşım  kullanıyor. Bu teknikler içerisinde bağlantı analizleri, açık kaynak istihbaratları, mantıksal metin çözümlemeleri, işaret ve imge işlenmesi süreçlerini barındırıyor.

Greenberg’e göre sigorta şirketleri tüm dünyada asıl işleri olan sigortacılıktan para kazanma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Örneğin Aon risk çalışmasına göre 2016 yılında mülkiyet zarar dengesindeki net  kayıp oranı yüzde 98.6, bu sigortacıların topladığı her her 1 doların 0.986’sını geri ödemeleri anlamına geliyor.

"Elbette bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi sigorta dolandırıcılığıdır" diye ekliyor Greenberg  "Ne yazık ki bu sorunun kolay bir çözümü yok, dünyanın her yerinde yüzlerce sahtekarlık planı devrede."

Araç sigortasında karşılaştığımız en yaygın sahtekarlık hasarlı parçaların yeniden kullanımı ve bazı örneklerde bu parçaların bilerek yapılan kazalarda kullanılması. Bir diğer düzenbazlık bazı hasarların  özellikle şişirilmesi.

Bu yüzden Click-Ins şirketinin ilk ürünü bir araç hasarını eşleştirme ve değerlendirme aleti oldu.  Müşterilerin kaza sonrası akıllı telefon ve dijital kamerayla çektikleri fotoğraflar şirket tarafından hasarın  eşsiz bir imzasını (bir nevi parmak izi) kullanılıyor.
Click-Ins daha sonra bu imzayı sigorta şirketinin daha önce aynı algoritmayı kullanarak işlediği benzer hasar fotoğraflarıyla eşleştirmek için kullanıyor. Bu karşılaştırma sonunda elde edilecek olan olası   bir eşleşme o parçanın daha önce değiştirildiğini veya hasarın bilerek arttırıldığını kanıtlıyor.

Greenberg'e göre kendi şirketinin geleceğini sigorta şirketlerinin DNA'sına kadar derinlemesine araştırıp platformu genisletmek belirleyecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler