1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigorta sektörünün yükümlülükleri modelleniyor

Sigorta sektörünün yükümlülükleri modelleniyor

Sigorta ve reasürans şirketlerinin deprem gibi afetler nedeniyle karşı karşıya kalacakları yükümlülüklerin modelleneceği katastrofik modelleme platformu, Türkiye’nin koşullarına uygun olarak özgün envanterler üzerinden geliştiriliyor.

Sigorta sektörünün yükümlülükleri modelleniyor

Türk Reasürans tarafından düzenlenen Katastrofik Modelleme Platformu-CATMOD tanıtım toplantısı, 13 Mayıs tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı İstanbul Vergi Denetim Kurumu Hizmet Binasında gerçekleştirildi.

Sigorta ve reasürans şirketlerinin deprem gibi afetler nedeniyle karşı karşıya kalacakları yükümlülüklerin modelleneceği katastrofik modelleme platformu, Türkiye’nin koşullarına uygun olarak özgün envanterler üzerinden geliştiriliyor ve 2023 yılı yenilemelerinde kullanıma alınması planlanıyor. Yetkinlik merkezi ve geliştirilen platform, katastrofik risklerin yönetimi alanında sektörün olgunluğunun artırılmasında çok önemli bir kilometre taşı olacak.

Türk Reasürans Baş Modellemecisi Prof. Dr. Sinan Akkar, “sektöre önemli bir yetkinlik merkezi kazandırma hedefiyle çıktığımız bu yolda, Türk Reasürans olarak en önemsediğimiz konuların başında, modellerin şeffaf bir biçimde açıklanabilirliğinin sağlanması ve bu yolla karar vericilerin analitik temellerle gerekçelendirilmiş kararlar alabilmesinin önünün açılması geliyor” dedi.

Prof. Dr. Akkar, aynı zamanda Deprem Mühendisliği ve Modelleme alanında uzman kaynakların yetiştirildiği merkezin ilerleyen yıllarda üreteceği katma değerin katlanarak artacağının altını çizdi. Akkar, “Bugün itibarıyla deprem tehlikesi hesaplamalarımızda doğrulamalarımızı da tamamlamış durumdayız ve deprem riski hesaplamalarımızda çok önemli bir yol kat ettik.” şeklinde konuştu.

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, “Bizi heyecanlandıran bu sürecin detaylarını paylaşmak ve sektörümüzün değerli paydaşlarının görüşlerine sunmak için Katastrofik Modelleme Platformu (CATMOD) etkinliği organize ettik” dedi. Türk Reasürans olarak sektörümüzün beklediği katastrofik risklerin yönetim kalitesine ilişkin bir sorumluluk hissettiklerinin ve bu konuda uzmanlaşmaları gerektiğini düşündüklerinin altını çizen Eren, “Konusuna hâkim bir ekip kurarak, bu yetkinlik merkezini sektörümüze kazandırmayı amaçladık. CATMOD adını verdiğimiz bu platformun, ülkemiz uzmanlarının hazırladığı, ülkemize özel denklemler ve metodlar üzerinden en doğru sonuçları üretmesini hedefledik. Bugün itibarıyla deprem tehlikesi hesaplamalarımızda doğrulamalarımızı tamamladık. 2023 yılı yenilemelerinde platformun aktif olarak kullanılmasını ve sektör paydaşlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler