1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigorta şirketleri iklim değişikliğini etkileyen şirketleri sigortalamıyor

Sigorta şirketleri iklim değişikliğini etkileyen şirketleri sigortalamıyor

Küresel Enerji sigortalama ve reasürans şirketleri, iklim krizinin hem fiziksel hem piyasa etkileri nedeniyle bir değişimden geçiyor: Sektördeki başlıca aktörler kömürden çekilme kararları alıyorlar

Sigorta şirketleri iklim değişikliğini etkileyen şirketleri sigortalamıyor

‘Kömür Sektörü Reasüransında Karşılaşılan Zorluklar’ raporu, küresel sigorta ve reasürans piyasalarındaki yeni trendleri ve bunun kömür altyapıları üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor. Polonyalı Development YES-Open Pit Mines NO (Kalkınma EVET- Açık ocak madenler HAYIR) kuruluşu tarafından yayınlanan ve daha önce Lehçe/İngilizce olarak yayınlanan rapor CAN Europe tarafından Türkçeleştirildi. Polonyalı Development YES-Open Pit Mines NO derneğinin kıdemli finans kampanyacısı Kuba Gogolewski “Sigorta şirketleri iklim değişikliğini etkileyen şirketleri sigortalamayı bıraktılar” dedi.

AVRUPALI SİGORTA DEVLERİ KÖMÜRDEN ÇEKİLECEKLERİNİ DUYRDULAR

Rapor, kömür madenciliği ile ilişkili risklerin sigortalanmasının reasürans desteği gerektiren karmaşık bir konu olduğunu ortaya koyuyor. 2019 itibarıyla, bir kısmı Türkiye’de hayat-dışı sigorta sektöründe aktif olan AXA, Allianz, Generali, Hannover Re, Mapfre, Munich Re, SCOR, Swiss Re, Talanx, Zurich, Vienna Insurance Group (VIG) ve Uniqa gibi Avrupalı sigorta ve reasürans devleri, kömürden çekileceklerini duyurdular. Paris Anlaşması’nın öngördüğü, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede durdurmak için önümüzdeki günlerde daha fazla sigorta ve reasürans şirketinin de kömürden çekilme kararı alması bekleniyor.

‘YANGINA KARŞI SİGORTA PİRİMLERİ 3 KATINA ÇIKTI’

Polonyalı Development YES – Open Pit Mines NO (Kalkınma EVET- Açık ocak madenler HAYIR) derneğinin kıdemli finans kampanyacısı Kuba Gogolewski, şirketlerin benimsediği politika değişiklerinin giderek hız kazandığının altını çiziyor. Gogolewski şunları söylüyor: “Fransa ve İngiltere’nin başını çektiği finans sektörünü düzenleyen aktif bir ağ var. Onlar  para politikalarını değiştirmek zorunda kaldılar. Finans dünyası aslında çok muhafazakar bir kesim. Onlar bile bu değişikliği yaptıysa sigorta şirketlerinin bu değişikliği yapması çok normal. Şirketlere giderek daha fazla kişi dava açmaya başladı iklim değişikliğini tetikledikleri ve çevresel etkilere neden oldukları için. Dolayısıyla bir şirket bu tür sorumluluklarını da sigorta şirketlerine sigortalatıyor.

Davaları kaybettikçe sigorta şirketlerinin ödemek zorunda kaldığı tazminatlar artıyor. Bu da sigorta şirketlerine giderek kaygılandırıyor. Bu nedenle sigorta şirketleri giderek daha da yakından izlemeye başladı. Sigorta şirketleri iklim değişikliğini etkileyen şirketleri sigortalamayı bıraktılar. Bazı sigorta şirketleri belli kotalar uygulamaya başladılar. Mesela 4 derece artarsa sıcaklık bu artık sigorta edilemez bir duruma gelecektir. Tarım sektörü ise 3 derecelik bir artışla sigorta edilemez bir duruma gelecektir. Ya da deniz seviyesi yükseldiğinde sular altında kalan bölgelerin şirketleri sigorta etmeyeceğiz diye beyanlarda bulundular. Bunlar da en çok toplumdaki yoksul kesimleri etkiliyor. Bu kesimlerin çoğu sigortalı değil. Ya da evlerini sigorta etseler bile bir karşılık bulamıyorlar.”

‘SEKTÖRÜ BEKLEYEN RİSKLER’

Dünyanın önde gelen sigorta brokerı Willis Towers Watson’ın son raporunda, iklim krizinin etkileri yüzünden sigorta ve reasürans şirketlerinin orta-uzun vadede karşı karşıya kalacağı risklere yer veriliyor. Bu çalışmaya göre sektörü bekleyen ana riskler şöyle:

1) Aşırı hava olayları nedeniyle ortaya çıkacak fiziksel riskler, hasar ve kayıplar;

2) Düşük karbonlu ekonomiye geçişte kömür varlıklarının ciddi oranda değer kaybetmesiyle ortaya çıkacak geçiş riskleri;

3) İklim davaları gibi kömür yatırımcıları ve finansörlerini iklim krizinden sorumlu kılacak sorumluluk riskleri.

Polonyalı Development YES – Open Pit Mines NO (Kalkınma EVET- Açık ocak madenler HAYIR) kuruluşu tarafından, yayınlanan “Kömür Sektörü Reasüransında Karşılaşılan Zorluklar” raporu ayrıca küresel değişimin yerel piyasa etkilerini Çekya, Polonya, Bulgaristan ile Adria Bölgesi ve Balkanlar örnekleri üzerinden inceliyor.(Ferhat Yaşar - Gazete Duvar)

Önceki ve Sonraki Haberler