TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 2021 yılında TARSİM kapsamında üreticilere 2.7 milyar TL hasar ödendiğini, 2022’nin dokuzuncu ayı sonu itibarıyla yani yıl bitmeden ödenen hasar tutarının 2.1 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti. 2021 yılında sigortalanan varlık değerinin 84 milyar TL olduğunu, bu sene ise bu rakamın yüzde 112 oranında artarak, 177 milyar TL’ye ulaştığını belirten Günal, sigorta bedelindeki artış nedeniyle bu hasarı beklediklerini, yılsonuna doğru 4 milyar lira olacağını öngördüklerini, geçtiğimiz sene üreticilere 215 milyon TL civarında kuraklık ödemesi yaptıklarını, sigorta bedeli ve poliçe sayısındaki ciddi artıştan ötürü bu sene 366 milyon lira ödeme yapıldığını belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:
“Geçen seneyi 4.6 milyar TL prim üretimi ile kapatmıştık. Bu yılı ise 5.2 milyar TL üretimle kapatmayı planlıyorduk ancak üretim 7 milyar TL’ye doğru gidiyor. Sistem kar odaklı değil. Ancak sürdürülebilir olması önemli. Bu nedenle, bizim için prim üretiminden ziyade, sigortalanan alandaki ve hayvan adedindeki artış önemli. Geçtiğimiz yıl ilk 9 aylık süreçte, 10 milyon hayvan sigortalanmışken bu yıl 13 milyon hayvan sigortalanmış durumda. Yine geçen sene 21 milyon dekar alan sigortalanmışken, bu sene 24 milyon dekar alan sigortalandı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 11 civarında artış var".
NTV’de Noyan Doğan’ın sunumuyla yayınlanan “Bakış” programının konuğu olan Serpil Günal programda, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nde 2022 yılını üretim ve hasarlar açısından değerlendirerek, Bitkisel Ürün Sigortalarında 2023 yılı üretim sezonunun Kasım ayında açılacağını duyurdu. Programda ayrıca, Türkiye’nin çeşitli köşelerinden sigortalı üretici ve yetiştiricilerin başarı hikâyelerini buluşturdukları Çiftçi Hikâyeleri Projesi hakkında bilgilendirmelerde de bulundu.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dijital dönüşüm stratejisi kapsamında, artık e-devlet üzerinden, online olarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları alınabildiğini belirten Günal, üreticilere ÇKS’ye kayıtlarını yaptırdıktan ya da mevcut kayıtlarını güncelledikten sonra tarım sigortalarını yaptırmaları çağrısında bulundu.
Günal, Çiftçi Hikayeleri Projesiyle ilgili olaraksa şunları söyledi:"Türkiye tarımsal üretim deseni açısından son derece zengin bir ülke. TARSİM olarak geçtiğimiz Haziran ayında profesyonel bir yapım ekibiyle birlikte Çiftçi Hikâyeleri Projesi’ni hayata geçirmek üzere yola çıktık. Projeye başlamadan önce, ürünler ve tarım sigortası branşlarına göre 16 farklı rota çizdik. Tarımsal üretimin her kademesinde büyük bir emeği ve alın teri olan, kendisini ülkesine ve üretime adayan çiftçilerimizin hikayelerine ortak olmayı ve onların ağzından bu olağanüstü çabayı dinleyerek, izleyicilere yansıtmayı, aynı zamanda da, tarımsal üretimin devamlılığında tarım sigortasının önemine dikkat çekmeyi amaçladık. Hikayeler çok daha akılda kalıcıdır. Bu nedenle farklı içeriklere sahip hikayelerin izleyici üzerinde daha etkili olacağını düşündük. Günlük hayatlardan kareleri, üretim ve hasat görüntüleri eşliğinde, kısa filmler tadında sunmak istedik. Bu süreçte, bitkisel üretimden, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa, arıcılıktan seracılığa ve su ürünleri yetiştiriciliğine kadar tarımın hemen hemen tüm alanlarında faaliyet gösteren sigortalı üretici ve yetiştiricilerimizin evlerine ve üretim alanlarına konuk olduk".