1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. Yangın ve sel gibi riskler sigorta kapsamına alınmalı

Yangın ve sel gibi riskler sigorta kapsamına alınmalı

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği/Çiftçi: Yangın ve sel gibi riskler sigorta kapsamına alınmalı

Yangın ve sel gibi riskler sigorta kapsamına alınmalı

6 trilyon doları aşan prim hacmi ve 36 trilyon doları aşan  varlıklarıyla yönetilen dünya sigorta sektörü, iklim değişikliğine  bağlı oluşan doğal afetlerde en kötü potansiyelin etkilerini azaltmak  için yeni arayışlar içerisine girerken, IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, yangın ve sel gibi risklerin mutlaka  sigorta kapsamına dahil edilmesi önerisinde bulundu. Çiftçi, gerekli  afet önleme tedbirleri, koşul ve şartların dikkate alınacağı  poliçelerde bazı bölgeler için teminat bazında istisna veya  muafiyetlerin yer alabileceğini belirtti.

İklim değişikliğine bağlı olarak sıkça rastlanan sel ve yangın gibi  doğal afetler, son yıllarda tüm dünyayı adeta tehdit eder duruma  gelirken, 6 trilyon doları aşan prim hacmi ve 36 trilyon doları aşan  varlıklarıyla yönetilen dünya sigorta devlerini de doğal afetlerde en  kötü potansiyelin etkilerini azaltmak için yeni bir arayış içerisine  sürükledi. Yurtiçi ve yurtdışı sigorta piyasalarındaki gelişmeleri  anlık olarak yakın takibe aldıklarını belirten IBS Sigorta ve
Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Sigorta, yaşanan doğal  felaketlerde devletlerin ve bireylerin üzerindeki ekonomik yükü  azaltmada en önemli faktör. Sigorta bilincinin yüksek olduğu yerlerde  yaşanan felaketlerin yarattığı etkilerin sigorta ile birlikte çok kısa  bir sürede rahat bir şekilde atlatıldığını görüyoruz. Yangın ve sel  gibi riskler mutlaka sigorta kapsamına dahil edilmeli. Düzenlenecek  poliçelerde riske dayalı sigorta primleri belirlenirken gerekli afet  önleme tedbirleri, koşul ve şartları dikkate alınmalı buna bağlı  olarak ilave prim ve/veya indirimler mutlaka uygulanmalıdır. Bazı  bölgelere teminat bazında istisna veya muafiyetler de  uygulanabilmektedir” dedi.

Karadeniz’de hasar 200 milyon lirayı aşabilir

2021 yılının ilk yarısında sigorta şirketlerine bildirilen  sellerin  yarattığı sigortalı kayıp rakamının 400 milyon lirayı aştığını  vurgulayan Murat Çiftçi, sık sık sel baskının yaşandığı Karadeniz’de  yılın ikinci yarısında beklenen hasarın 200 milyon lirayı  bulabileceğini ifade etti. Türkiye’de sigortalı kıymetlerin toplam  varlıklara oranının oldukça düşük olduğuna da dikkat çeken Murat Çiftçi, sigortalanmış olan riskler sayesinde doğal afetlerde oluşan  maddi kayıpların en azından geri alınabildiği bilgisini paylaştı. Bu  arada açıklanan verilere göre  bugün doğal afetlerin sigortalı  varlıklar üzerinde oluşturduğu hasar gelişmekte olan ülkelerde  ortalama yüzde 3 iken, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 45 seviyelerine  kadar yükselmiş durumda.


Önceki ve Sonraki Haberler