Milyonlarca banka müşterisini ilgilendiren düzenleme, 1 Mart’ta yürürlüğe girdi. Yeni uygulamayla birlikte bankaların bireysel ve ticari müşterilerden aldığı ücret, komisyon ve masraflarda indirim yapıldı. En büyük indirim EFT ve havale ücretlerinde yaşandı. 6 ila 850 lira arasında değişen EFT ücretleri dünden itibaren 1 ila 100 lira arasında sınırlandırıldı. Havale ücreti ise belirlenen EFT ücretinin yarısı oldu. İşte merak edilenler...
Masraf 16'ya düştü
1-Bankalar hangi işlem için ücret alabilir?
Bankalar, artık toplam 16 başlıkta ücret talep edebilecek. Bunlar; tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, taşınır ve taşınmaz rehin tesis ücreti, para çekme ücreti, EFT ücreti, havale ücreti, uluslararası fon transfer ücreti, yıllık üyelik ücreti, ek kart yıllık üyelik ücreti, nakit avans çekim ücreti, kiralık kasa ücreti, kampanyalı ürün veya hizmetler ücreti, aracılık hizmeti ücreti, arşiv-araştırma ücreti, onaya bağlı bildirim ücreti, başka banka ATM’sinden yapılan işlem ücretidir.
2-Telefonumdan 500 liralık bir EFT işlemi yapacağım. Bu işlem için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?
EFT ücretlerine hem ticari hem de bireysel tüketiciler için üst sınır getirildi. EFT ücreti işlem tutarı 1.000 TL’nin altındaysa mobil bankacılık ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemlerde 1 TL ücret ödeniyor.
3-İnternet bankacılığı kullanarak yapılan 1.500 TL’lik bir havale işlemi ne kadar olur?
Havale ücretleri, EFT ücretlerinin yarısı olarak belirlendi. 1.000 TL ile 50 bin TL arasında olan işlemlerde EFT ücreti 2 TL olacağından, sizin internetten yapacağınız havale için 1 TL ödemeniz gerekecek.