1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. Blokchain sigorta sektöründe neleri değiştirecek

Blokchain sigorta sektöründe neleri değiştirecek

Evrimini henüz tamamlamamış olsa da sigortacılar teknolojiyi çok yakından izliyorlar.

Blokchain sigorta sektöründe neleri değiştirecek

Blockchain,  teknoloji dünyasında hatta tüm endüstrilerde bir sonraki “en büyük şey” olacak gibi duruyor, fakat Xceedance Polonya başkan yardımcısı Marek Kaszczyc’a göre bu yeni teknoloji sigorta endüstrisinin içine sızdığı için aralarında zorlu bir mücadelenin ortaya çıkması oldukça muhtemel gözüküyor. Evrimini henüz tamamlamamış olsa da sigortacılar teknolojiyi çok yakından izliyorlar.
 
Kaszczyc’a göre bu şüpheciliğin gerisinde Blockchain ve bitcoin yani kripto para arasındaki ilişki var.

Ona göre bir çok sigortacının blockchain kullanımına bakış açısı onun teknolojik yeniliklerinden ve bu sayede elde edilecek verim artışından ziyade bu yeni teknolojinin finans piyasasıyla ilişkisi oldu.

Blockchain temelde tüm önemli bilgilerin dağınık ve şifrelenmiş bir şekilde bir veri tabanında tutulması ve bir çok hissedarın güvenli bilgisayarlar vasıtasıyla bu bilgilere erişmesi prensibiyle çalışıyor.

Kaszczyc bu yöntemin sigortacıların işini oldukça kolaylaştırdığını düşünüyor çünkü artık bu tür bilgiler için farklı kaynaklara başvurmak zorunda kalmayacaklar.

Ona göre sigortacılar bu yeni teknolojinin finansal yönlerine takılmadan sunduğu tüm imkanları olabildiğince kullanıp ona uyum sağlamalılar.

Zaten tüm bu şüpheciliğe rağmen Blockchain kullanımının her geçen gün arttığını ve daha fazla sigortacının dikkatini çektiğine şahit oluyoruz.

Mart 2017 tarihli bir McKinsey & Company raporuna göre önümüzdeki beş yıl içerisinde Blockchain teknolojisinin sigortacılık sektöründe kullanımı artacak ve toplam kullanımının yüzde 22'sini oluşturacak.

 Kaszczyc’a göre Blockchain kullanımıyla işlemler şeffaflaşabilir, veri güvenliği artabilir, dolandırıcılık vakaları azalabilir ve özellikle mal ve kaza sigortası satan firmaların maliyetlerini azaltabilirler.

Hileli zarar bildirimleri sektöre yıllık 80 milyar dolara mal olmakta ve bunlar arasında en yaygın olan genellikle bir hileli başvurunun bir çok şirkete yapılması şeklinde gerçekleşmekte. Geleneksel yöntemi kullanan şirketler kendi veri tabanlarını kullandıkları için ve bunu kağıt üstünde tuttukları için bu tür sahte başvuruların başka şirketlere yapılıp yapılmadığını öğrenmeleri imkansız oluyor.  

Ancak Blockchain gibi akıllı veri tabanı paylaşımı sistemlerinde bu yöntemin tespiti çok kolay olacağı için sigortacılar hileli başvuruları anında tespit edip önüne geçebilecekler.    

Önceki ve Sonraki Haberler