Allianz Trade Tahsilat Zorluğu Skoru Raporu’na göre borç tahsilatının en zor olduğu ülkelerin başında Suudi Arabistan, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Rapora göre, mahkeme süreçlerine yönelik zorluklarda biraz iyileşme kaydedilmiş olsa da Suudi Arabistan'da uluslararası borç tahsilat işlemleri, İsveç, Almanya ve Finlandiya'dakine göre üç kat daha zor.
Allianz Trade Tahsilat Zorluğu Skoru Raporu’na göre ise borç tahsilatının en kolay olduğu ilk 10 ülke sıralamasında Avrupa lider konumunu koruyor. Toplam GSYH’leri küresel GSYH’nin yüzde 90’ını ve toplam ticaretleri küresel ticaretin yüzde 85’ini temsil eden 49 ülkenin yer aldığı Allianz Trade Tahsilat Skoru Raporu, İsveç, Almanya ve Finlandiya’nın borç tahsilatının en kolay olduğu ülkelerin başında geldiğini ortaya koyuyor.
Tahsilat zorluğu skoru neredeyse her iki ülkeden birinde düşüş gösterdi
Rapora göre, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki skor farkları hâlâ büyük. 16 Batı Avrupa ülkesinden 14'ü, tahsilat zorluğunun en hafif olduğu grupta yer alıyor. Gelişmiş ekonomiler arasında tahsilat zorluğunun “Çok Yüksek” olduğu ABD ve Kanada bu grupta diğerlerine istisna oluşturuyor. Orta Doğu, Asya ve Afrika ise ortalamalar olarak bakıldığında borç tahsilatının en zor olduğu üç bölge.
Allianz Trade İflas Araştırmaları Baş analisti Maxime Lemerle, “İsveç, Almanya ve Finlandiya'da yerli şirketler ödemeler konusunda sıkıntı yaratmıyor ve mahkemeler kararlarını vakitlice bildirmek konusunda etkili hareket ediyor. Bu da şirketler için borç tahsilatını kolaylaştırıyor. Fransa ve İspanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde ise, borçlunun iflas etmesi durumunda, özellikle de teminat yoksa borç tahsilatı son derece zorlaşabiliyor” dedi.
Maxime Lemerle, “Tüm ülkelerde tahsilat zorluğunun sıkıntılı olduğu alanlar var. Örneğin, yerel ödeme alışkanlıkları her ülke için zorluk yaratsa da özellikle Orta Doğu'da dikkat çekiyor. Diğer yandan, özellikle Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da mahkeme süreçlerine yönelik zorluklar çok daha az olmasına rağmen yaşanması durumunda her seferinde zorluk seviyesi artıyor. İflas bağlantılı tahsilat zorlukları en çok sıkıntı yaşanan alan. Dünya çapında tahsilat zorluklarının yarısını hâlâ tek başına iflas davaları oluşturuyor” diye konuştu.
Öte yandan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkın zamanla azaldığını belirten Allianz Trade Kredi İstihbarat, Reasürans ve Kefaletten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fabrice Desnos ise “Son dört yılda, 49 ülkeden 20’sinde tahsilat zorluğu skorlarında düşüş yaşandı. Covid-19, birçok ülkenin iflas düzenlemelerine yönelik reformları hızlandırmasını sağladı. İflas önlemeye yönelik yeniden yapılandırmalar konusunda birçok ekonomi iyileşme kaydetti” şeklinde açıklama yaptı.
Türkiye borç tahsilatının en zor yapıldığı ülkeler arasında 13.sırada
Allianz Trade Tahsilat Zorluğu Skoru raporuna göre, Türkiye’nin de dahil olduğu borç tahsilatı riskinin ‘Çok Yüksek’ olduğu derecelendirmede yer alan diğer iki doğu Avrupa ülkesi ise Çek Cumhuriyeti ve Slovakya. ABD ve Kanada da aynı derecelendirmede yer alan ülkeler arasında dikkat çekiyor.
Allianz Trade Tahsilat Zorluk Skoru nasıl belirleniyor?
Allianz Trade Tahsilat Zorluk Skoru, uluslararası borç tahsilatı işlemlerine yönelik zorluk seviyelerini dünya çapındaki Allianz Trade tahsilat uzmanlarının görüşlerinin yanı sıra yerel ödeme uygulamaları, yerel mahkeme işlemleri, yerel iflas işlemleri olmak üzere 3 başlık altında yer alan 40'tan fazla idari göstergenin birlikte değerlendirilmesiyle belirleniyor. Daha sonrasında ise ülkeler dört ayrı derecelendirme sistemi içerisinde ayrıştırılıyor.