Analistlerin öngörüsüne göre 10-20 milyar dolara yaklaşan ve sel zararlarındaki değişime bağlı olarak daha da artma ihtimali olan sigorta kayıplarına yol açan Harvey Kasırgası Avrupalı Reasürans şirketlerinin net gelirlerinde 1/3 oranında gerilemeye sebep olacak. Bu durum yumuşak pazarı dengeleyebilir fakat ücretlendirme döngüsünde önemli bir değişikliğe yol açmayacak.
Morgan Stanley ise Avrupalı Reasürans şirketlerin net gelirlerinde yüzde 27’lik bir düşüş veya Solvency II fonlarında yüzde 2’ye yakın bir azalma bekliyor.
Sigorta kayıplarının önemli bir kısmının ticari poliçelerden kaynaklanacağı öngörülüyor bu da sigorta ve reasürans şirketlerinin bütçelerini derinden etkileyecek gibi duruyor.
Çünkü ev sahiplerinin sigorta poliçeleri genellikle sel zararlarını karşılamıyor, Bunun için Amerikan hükümeti tarafından Ulusal Sel Sigorta Programı (NFIP) adı altında ayrı bir sigorta poliçesi sağlanıyor.
Swiss Re şirketinin yakınlarda hazırladığı Sigma raporuna göre ABD’de sel kaynaklı sigorta zararları yıllık 5 milyar dolara ulaşmış durumda, fakat Harley kasırgası tek başına bu rakama ulaştığı için durum tüm sigorta şirketleri hasar fazlası reasürans üst limitlerine ulaşılmış gözüküyor.
Sonuç olarak NFIP 4 milyar dolara kadar olan tüm zararları karşılamakta ve sonraki 4 milyar dolarlık zararın sadece yüzde 25’ine denk gelen 1 milyar dolarlık kısmını reasürans şirketlerinin sorumluluğuna bıraktığı için Harvey kasırgası 8 milyar dolarlık bir sel felaketine yol açarsa bu sigorta endüstrisine 1 milyar dolara mal olabilir.
Deutsche Bank’a göre son 200 yıllık olaylar dikkate alındığında ABD kasırga kaynaklı sigorta risklerine karşı sırasıyla Munich Re için 4.6 milyar Euro, Swiss Re için 5 milyar Dolar, Hannover için 1.2 milyar Euro ve Scor için 800 milyon dolarlık bir zarar söz konusu.
Morgan Stanley’e göre sektördeki güçlü sermayeleşme dikkate alındığında sıradan temettü gelirleri şu an için risk altında değil fakat 20-30 milyar dolarlık fazladan endüstri kayıpları söz konusu olursa Avrupalı Reasürans şirketleri bir takım sermaye dönüş planları yapmak zorunda kalabilir.
Keefe, Bruyette & Woods’a göre Reasürans şirketleri Houston’daki sel felaketinden zarara uğrayan daha düşük reasürans poliçelerine sahip bölgesel temsilciliklerden ve enerji sigortacılarından kaynaklı bir miktar baskıya maruz kalacaklar.
Genel kanı ise Harvey kasırgasının reasürans piyasasında arz talep dengesini bozacak kadar zarara yol açmayacağı yönünde.
Yine de ilerleyen süreçte fiyatlandırmanın en alt sınıra yaklaştığına dair bir tartışmanın önünü açabilir.
Morgan Stanley’e göre sigorta ve reasürans fiyatlarının uzunca süredir düşüş eğiliminde olmasının sebebi reasürans şirketlerinin kayıplarının ortalamanın altında seyredip kazançlarının yüksek olmasıydı. Bu durumun bir yıl içerisinde değişme ihtimali şirketlerin tekrar fiyatlandırma tartışmaları başlatmaları için bir temel teşkil edebilir.
Sektör uzmanlarına göre Harvey kasırgası Reasürans piyasası için bir sermaye meselesinden ziyade bir kazanç olayı olacak.
Peel Hunt, Lloyd’s Sigorta şirketinin kasırganın doğal afet bütçelerini eksiltmesi sonucu yumuşak pazardan gelebilecek zararlara maruz kalabileceğini, kasırga mevsiminin böyle devam etmesiyle küçük ölçekli taşıyıcılarının zarara uğrayacağını ve sonrasında daha fazla kesintiye gidilerek nihayetinde döngünün tamamlanacağını söyledi. Bununla birlikte Morgan Stanley’e göre olası zararı hesaplamak için erken olmakla birlikte sigorta/reasürans sektörünün bilançosu sermaye fazlası olduğu için yeterince güçlü durumda.
Sonuç olarak Harley kasırgası küresel reasürans fiyatlarını aşırı bir değişimden ziyade bir dengeye oturtabilir.