Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini aralıksız üçüncü kez üst üste indirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği ‘tek haneli faize’ bir adım daha yaklaştırdı.
150 baz puan faiz indiren TCMB ayrıca Kasım toplantısı için “benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesi gündeme alındı” açıklamasını yaptı.
Para Politikası Kurulu (PPK) bir haftalık repo faizini yüzde 12’den yüzde 10,50’ye indirdi. TCMB ağustos ve eylül aylarındaki sürpriz kararlarıyla faizde toplam 200 baz puan indirime gitmişti. TCMB karar metninde indirime gerekçe olarak “finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir” ifadesi kullanıldı.
Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi faizin 100 baz puan indirimle yüzde 11’e düşürüleceği yönündeydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Eylül sonunda, “Temennim odur ki bundan sonraki toplantıda faizi biraz daha indirmek suretiyle yılsonuna kadar tek haneli rakama indirmeliyiz” açıklamasını yapmasının ardından TCMB’den yıl sonuna kadar faiz indirim yapılması beklentisi güçlenmişti.
Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomide önceliği büyümeye veriyor. TCMB de önceki faiz kararlarında iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmişti. TCMB bu kararında küresel büyüme ve jeopolitik risklere dikkat çekerek sanayi üretiminde yakalanan ivmenin sürmesi gerektiğini belirtti.
Faizde indirim döngüsü devam ederken enflasyonda yükseliş ivmesi de sürüyor. Eylül ayında tüketici fiyatları gevşek para politikası ile zayıflayan lira ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucu artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle yüzde 83,45’e kadar yükselmişti.
Yapılan son faiz indirimiyle birlikte gerçekleşen enflasyona göre reel faiz eksi yüzde 72,95 seviyesine geldi. TCMB Temmuz ayında yılsonu TÜFE artışını yüzde 60,4 olacağını öngörmüştü.
TCMB son dönemde piyasa faizlerinde de indirim sağlamaya yönelik adımlar atıyor. Banka son olarak “liralaşma stratejisi” kapsamında bankalar için uyguladığı Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisi oranını yüzde 3 seviyesinden yüzde 5’e yükseltti ve Döviz mevduatı toplam mevduat içinde yüksek oranda bulunan bankalar için bu tesisin oranının artırılacağını açıklamıştı. Bu karar sonrası 10 yıllık tahvil getirisi bu hafta yüzde 11’in altına gerilemişti.
TCMB PPK metninde “Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” diyerek liralaşma yönünde daha fazla adım gelebileceği sinyalini vermeye devam etti.