Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberine göre trafik sigortasında önemli değişikliğe gidildi ve değer kaybı tazminatından sakatlık tazminatına, vefat tazminatına kadar genel şartlar yeniden belirlendi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasında yeni genel şartları belirledi ve değişiklikler de cumartesi günkü Resmi Gazetede yayımlanarak, uygulamaya girdi. Peki, 25 milyon sürücüyü yakından ilgilendiren trafik sigortasında neler değişti? Madde madde anlatayım ama bir tespitte bulunayım, yapılan bu değişiklikler tamamen tüketicinin lehine; hatta bir adım daha ileri gidersem sigorta şirketlerinin oldukça aleyhine değişiklikler. Açıklanan genel şartlar karışık ve teknik, o nedenle basit şekilde anlatacağım.
ORİJİNAL PARÇA ZORUNLU
* Hasarlı araçların onarımında tüketiciler ile sigorta şirketleri arasında orijinal yedek parça, eşdeğer yedek parça tartışması yıllardır süregelir. Yapılan değişiklikle bu tartışma artık bitti. Bundan sonra hasar gören araçlarda orijinal yedek parça kullanılacak. Ancak, araç sahibinin onayı alınmak suretiyle ya da hasar gören parçanın orijinalinin olmaması durumunda; eşdeğer veya yeniden kullanılabilir parça ile değiştirilebilecek. Hasar gören parçanın orijinal parça ile değiştirilmesi durumunda araçta oluşacak değer artışı, sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminattan düşülemeyecek.
* Trafik kazasında sakat kalanlara sigortadan sürekli sakatlık adı altında tazminat ödeniyordu. Yeni düzenleme ile sürekli sakatlık teminatının adı değişti, sakatlık teminatı oldu.
İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ
* Yeni düzenleme ile sigorta şirketleri trafik kazasında sakat kalanlara tedavileri süresince geçici iş göremezlik tazminatı ödeyecekler. Tedavi sürecinin tamamlanması ile sakatlık oranı ve geçici iş göremezlik süresi Sağlık Kurulu raporu ile belirlenecek.
* Geçici iş göremezlik süresi ve sürekli sakatlık oranının belirlenmesinden sonra ortaya çıkan ve tıbben gerekli olan sürekli bakıcı giderleri de trafik sigortası teminatı kapsamında ödenecek.
* Yeni düzenleme ile trafik sigortasında tazminat ödenmeyecek hallere iki ekleme daha yapıldı. Biri, trafik kazasında hayatını kaybeden kişi kazada kusurlu ise geride kalanlar, destekten yoksun kalma tazminatı ya da halk arasında bilinen adıyla vefat tazminatı talep edemeyecek. Bir diğeri ise; terör eylemlerinde ya da terör eylemlerinden doğan sabotajda kullanılan araçların vereceği zararlar trafik sigortasından karşılanmayacak.
TAZMİNATLARA STANDART
* Yeni düzenleme ile yapılan en önemli değişiklik artık trafik sigortasından ödenecek vefat ve sakatlık tazminatlarına standart getirilmesi oldu. SEDDK, tazminat ödenirken hangi tabloların kullanacağını, nasıl bir formül uygulanacağını tek tek belirledi. Böylece artık vefat ve sakatlık tazminatı tek tablo ve tek formül üzerinden hesaplanacak, trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları veya kazada sakat kalan vatandaş, direk sigorta şirketine başvuracak, sigorta şirketi yeni belirlenen tazminat yöntemine göre hesaplamayı yapıp, ödeyecek.
* Hem sakatlık hem de vefat tazminatı hesaplanırken sigorta şirketleri sadece yüzde 1.65 iskonto uygulayabilecek.
* Yeni genel şartlara göre tazminat hesaplamasında 18-65 yaş arası dikkate alınacak ve kazada ölenlerin yakınlarını ya da sakat kalanların kendisine ödenecek tazminat tutarı buna göre belirlenecek. Tazminat tutarı da kaza tarihindeki vefat edenin ya da sakat kalanın resmi belgeli gelirine göre hesaplanacak. Tazminatlar toplu para şeklinde ödenecek.
SİGORTANIN FİYATI ARTAR MI?
* Trafik sigortasında değişiklik kimi, nasıl etkileyecek? Yeni şartlar hem vefat ve sakatlık tazminatında hem de değer kaybı tazminatında tüketicinin lehine olacak şekilde düzenlenmiş. Sigortacılarla konuştum. Onlar ise yeni düzenlemenin trafik sigortasında maliyetleri artıracağını savunuyor ki, mevcut durumda, dövizdeki artıştan dolayı zaten maliyetler neredeyse yüzde 30’lar seviyesinde artmış durumda. Sigortacılar, düne kadar trafik sigortasının fiyatının kamunun belirlediği tavan fiyatın yüzde 25 altında satıldığını, yeni düzenleme ile birlikte bir-iki aya kadar trafik primlerinin tavan fiyata kadar yükseleceğini, sonrasında ise tavan fiyatın bile yetmeyeceğini savunuyor. Benim bu söylemlerden anladığım, önümüzdeki dönemde trafik sigortasının fiyatlarında bir artış olacağı...
DEĞER KAYBI TAZMİNATI DA DEĞİŞTİ
Yeni düzenleme ile kaza sonrası hasar gören araçlara trafik sigortasından ödenecek değer kaybı tazminatı da baştan sona değişti. Değişikliklere geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapayım. Bu yılın mayıs ayında trafik sigortasında değişiklik yapılmış ve bu değişiklikle değer kaybında tazminatında da düzenlemeye gidilmişti. Buna göre; ticari araçlar ve araç kiralama şirketleri, trafik sigortasından kar kaybı, gelir kaybı, kira kaybı, iş durması gibi tazminatları talep edemeyeceklerdi. Ayrıca sürücüler, küçük hasarlar için değer kaybı tazminatı alamayacaklardı. Yeni yayınlanan trafik sigortası genel şartları ile değer kaybı tazminatı yeniden belirlendi. Onu da madde madde anlatayım.
* Artık ticari araçlar, araç kiralama şirketleri de dahil tüm araçlar trafik sigortasından değer kaybı tazminatı alabilecek. Hatta öyle ki, traktörler, römorkler, çekiciler de dahil tüm araçlar için değer kaybı tazminatı ödenebilecek.
* Hasar sebebiyle trafikten çekme veya hurdaya çıkarılma işlemi görmüş araçlara değer kaybı tazminatı ödenmeyecek.
* Tazminat sigorta eksperleri tarafından ayrıca düzenlenecek değer kaybı raporu ile hesaplanacak.
* Değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı ve kilometresi, çalışma saati dikkate alınacak.